Häxbrygd eller hälsodryck? 

Kaffetåren har många namn numera: Espresso, machiato, cappuccino, latte. Vi reder ut vad som är sanning och myt när det gäller vår mesta kulturdryck.

Av alla ämnen som påverkar människans psyke är koffeinet det som har flest användare världen över. I väst får 80 procent av befolkningen i sig en daglig dos stor nog att påverka hjärnan.

I de nordiska länderna dricker vi mer kaffe än någon annan stans i världen – och det gör vi alldeles rätt i! Det visar ny forskning om kaffets hälsoeffekter.

De som dricker kaffe varje dag har lägre blodtryck än ”absolutister”. Tre koppar om dagen förebygger också flera kroniska sjukdomar, som typ-2 diabetes, Parkinsons sjukdom, tjocktarmscancer, levercancer och skrumplever.

Dagligt drickande minskar dessutom risken för gallsten och kan skjuta upp insjuknandet i Alzheimers.

Under det senaste decenniet har de vetenskapliga bevisen för kaffets positiva hälsoeffekter blivit allt flera. Samtidigt har forskarna omvärderat gamla försök som tydde på en koppling mellan kaffedrickande och hjärt- kärlsjukdomar och vissa former av cancer.

Kaffet fick skulden för andra osunda vanor som försökspersonerna hade, menar man idag, framför allt rökning och stillasittande.

Råttor fick överdos

Kaffet har alltid räknats som ett potent medel som stimulerar både kropp och psyke. Människan har druckit kaffe i närmare 8000 år men det dröjde till början av 1900-talet innan den svarta drycken började misstänkliggöras.

1940 beskrev hälsoagitatorn Are Waerland kaffet som så giftigt att det borde vara narkotikaklassat. Det orsakar ”betydlig nervositet, tankarna korsa varandra utan kontroll, svårighet att behärska sig och hålla sig lugn, psykisk oro som lätt övergår till ångestkänsla”, skriver han i sin bok ”Kaffe” (Reformförlaget, 1940).

Den kaffekritiska forskningen tog fart på allvar under 1970-talet och kulminerade 1980 när en amerikansk studie på råttor fick folk att sätta kaffet i halsen.

Koffein orsakade fosterskador, hette det. Men i rapporteringen till allmänheten framgick det inte att varje dos som forskaren tryckte ner i halsen på de stackars gravida råtthonorna motsvarade 200 koppar kaffe!

Latten en fettfälla

Att kafferepen gjorde många trinda berodde inte på drickandet utan på ”doppat” som det kallades: överfulla kakfat och nybakta bullar som doftade förföriskt av vanilj och kardemumma.

Numera har kakorna ersatts av vitt bröd med feta röror, ostar och salami. En annan nutida bov med koppling till kaffet är mjölken. Flera bamsestora caffe latte varje dag blir många onödiga kalorier. De som hänger på fik i stället för att träna ökar på ohälsokontot ytterligare. 

Den nya kafékulturen syns framför allt på tonåringarnas midjemått. Efter att Livsmedelsverket uppmärksammat den nya fettfällan har en del fik börjat erbjuda ”lätt-latte” och cappuccino med ”crema light”.

Men det är knappast mjölkens fel att många betraktar sitt kaffedrickande som en last. Det syndfulla sitter snarare i att drycken har ett demoniskt drag. Den påverkar samma område i hjärnan som alkohol, kokain och andra beroendeframkallande droger.

Rikt på antioxidanter

Den svarta brygden är en blandning av mer än tusen olika kemiska ämnen, som vitaminer, mineraler, fetter och kolhydrater. Den innehåller dessutom en häpnadsväckande hög koncentrationen av antioxidanter, högre än i både rödvin, choklad och många sorters frukt och grönsaker.

Men av alla tusentals kemikalier i koppen är det koffeinet som ger den eftertraktade kicken. Ämnet påverkar belöningssystemet i hjärnan och förbättrar hjärnans prestationsförmåga.

Både minne och inlärning stimuleras och uppmärksamhet skärps. Man blir helt enkelt lite smartare av en kopp kaffe, om än tillfälligt. Kaffetåren verkar också vara särskilt effektiv när vi behöver det som bäst, till exempel när vi sovit dåligt.

Koffein – och andra närbesläktade ämnen som finns i te och choklad – tycks höja humöret, öka välbefinnandet och motverka depression. Den antidepressiva effekten är så pass stark att självmord är ovanligare bland kaffedrickare.

Varning för överdos!

Även om den blågula kaffekulten bytt till italienska färger, så behåller påtåren greppet om svenska folket på fik och kaffekalas.

Men lagom är bäst – mer än tre koppar om dagen kan ha negativa effekter på hälsan. Det förbehållet har även dagens forskare, som i huvudsak ser kaffet som hälsofrämjande.

Överdosering kan ge direkta biverkningar, som hjärtklappning och diarré. På sikt kan dagligt kaffedrickande straffa sig för den som har en känslig mage. Det stimulerar utsöndring av magsyra som i sin tur kan bidra till magsår.

Koffeinets effekter sitter i längre än man tror – det tar många timmar innan ämnet bryts ner och försvinner ut ur kroppen. 

Storkonsumenter kan få sömnproblem och de som dricker mer än fyra koppar om dagen har lite större risk att drabbas av benbrott än andra. 

Vissa personer verkar vara rätt så okänsliga för koffein men den som vill vara säker på att sova ostört bör undvika kaffe efter fyra på eftermiddagen. 

Hos gravida som dricker mer än tre koppar kaffe per dag ökar risken för missfall, visar svensk forskning. Livsmedelsverket anser att gravida inte bör dricka mer än tre koppar om dagen.

Pressokaffe, turkiskt kaffe och i viss mån Espresso, höjer kolesterolnivån i blodet. Vanligt bryggkaffe har inte den effekten, eftersom de kolesterolhöjande ämnena fastnar i filtret! 

Koffeinpiller kan vara ett alternativ för den som inte tål kaffet men vill ha den prestationshöjande effekten. De ger en jämnare nivå av koffein i blodet än kaffedrickande och används därför i en del forskningsstudier.

 

 

 

Lämna en kommentar:

© 2011 Vård.se använder cookies för att presentera innehåll och layout samt annonser. Vi lämnar aldrig ut mailadresser om enskilda personer till andra företag.

go to top